vroegtijdige zaadlozing

Vroegtijdige zaadlozing

Vroegtijdige zaadlozing (premature ejaculation) is de vertaling van de medische term ejaculatio praecox.

Elke man kan weleens te snel klaarkomen. Dat is een normaal fenomeen. Maar bij vroegtijdige zaadlozing komt een man vrijwel altijd te snel of zeer snel klaar, direct nadat hij in de vagina is gekomen. Snel is bijvoorbeeld binnen 1-2 minuten. Vaak is het een kwestie van binnen 30 seconden.

De man die hier last van heeft, kan hier in feite niets aan doen. Wat hij ook doet om de zaadlozing te vertragen (bijv. aan andere dingen denken, vermijden seksueel opgewonden te worden), het lichaam is sterker en de zaadlozing komt zonder dat hij er controle over heeft.

Er zijn 4 vormen van vroegtijdige zaadlozing. De primaire en de secundaire vorm gaan gepaard met een echt snelle zaadlozing.

De primaire vorm komt het meest voor. Hierbij heeft de man vanaf zijn eerste seksuele contacten last van snel klaarkomen. De snelle zaadlozing komt dan vrijwel bij elk seksueel contact met zijn partner voor. De man in kwestie heeft er dan ook bij bijna elke vrouw met wie hij vrijt last van. Bij 65% van de mannen blijft het in dezelfde snelheid gedurende het hele leven aanwezig. Bij 32% wordt het tussen het 30ste en 45ste jaar nog sneller. De meeste mannen met de primaire vorm zijn lichamelijk en psychisch overigens verder volledig gezond.

De secundaire vorm, komt minder vaak voor. Hierbij heeft de man in kwestie eigenlijk nooit last gehad van snel klaarkomen, maar heeft hij er op latere leeftijd ineens last van. De oorzaken kunnen dan puur lichamelijk zijn (bijv. problemen met de prostaat) of meer psychologisch (bijv. problemen met de partner). De secundaire vorm kan ook gepaard gaan met erectie problemen.